Voeding is meer dan eten… 2


Bij voeding denken we vaak aan eten wat je eet of drinkt. Echter voeding kent meerdere vormen. Mijn passie ligt bij al deze vormen!

Vijftien jaar terug volgde ik de training Persoonlijke ontwikkeling met NLP. Ik wilde grip op mijn eigen gevoelsleven, nog meer weten over effectieve communicatie, me gelukkig voelen en meer innerlijke rust ervaren. Ik werd bewust van mijn gedrag en ik ging mij volledig verantwoordelijk voelen voor mijn leven en de keuzes die ik daarin had. Dit wilde ik meer mensen vertellen! Als NLP Mastercoach ondersteunde en inspireerde ik veel mensen op hun zoektocht. Een paar jaar terug kreeg ik fysieke klachten en werd ik ‘gedwongen’ om beter voor mijn lijf te zorgen. Dat vond ik nog niet zo gemakkelijk. Mijn mindset was goed en ik dacht dat dit voldoende was. Ik kwam in aanraking met oervoeding en merkte dat ik me er fitter en energieker door ging voelen. Omdat ik nieuwsgierig was welk effect voeding heeft op je lijf ging ik de opleiding tot Voedingscoach volgen. Tegenwoordig inspireer en adviseer ik mensen over voeding en het doorbreken van voedingspatronen. Zowel mindset en voeding komen in het coachingstraject aan bod! Want het is al lang bekend dat lichaam en geest elkaar beinvloeden en verbonden zijn. Je kunt nog zo goed eten, maar als je niet happy voelt of je voelt je happy maar je wilt toch graag afvallen, maar dat lukt je niet…het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een voorbeeld: Onlangs kwam er iemand in mijn praktijk die darmklachten had. Eerst bekeken we samen het voedingspatroon. Daaraan deden we aanpassingen om de darmflora te verbeteren. Dit hielp. Ook kijk ik altijd naar wat de oorzaak van de klachten je willen ‘zeggen’. In dit geval bespraken we het ‘loslaten’. Er werd iets geraakt en nu gaan we samen hiermee aan de slag.

Ik pas dus deze vormen van voeding toe in mijn coaching! Laat ik ze even toelichten:

Laten we voor het gemak eten en drinken eerste voeding noemen. Kies je dan voor voeding die jouw lichaam werkelijk goeddoet? Je let natuurlijk op waar het vandaan komt, welke voedingswaarde het heeft en wat het effect is op je gezondheid. Let je dan ook wel eens op de signalen van je lichaam nadat je hebt gegeten? Het leren voelen van hoe je lichaam reageert, kan je veel opleveren!

Bij tweede voeding consumeren we alle zintuiglijke indrukken als voedsel voor de geest. Indrukken hebben een effect op onze gedachten en emoties en waarschijnlijk ook wel op je eetgedrag. Welke indrukken doe jij op en kan je daarin sturen? Ik geef jou inzicht in de manier waarop jouw brein al jouw informatie en indrukken verwerkt. Zo krijg je grip op je emoties en ben je zelf in staat om allerlei zaken in je leven op een andere manier te beleven, een manier die voor jou werkt. Je werkt aan het uitbouwen van je zelfvertrouwen zodat je alles kan bereiken wat je wilt!

Kom ik gelijk op de derde voeding: Goede intenties. Deze zijn als voedsel voor je geest (Thich Nhat Hanh). Wat zijn jouw bedoelingen? Wat drijft jou? Wat zou je vanuit je hart willen bereiken voor jezelf en/of voor de wereld? Bewuste, positieve intenties geven een bron van energie en zijn een kompas voor keuzes en acties. Tijdens mijn coachingsessies ontdek je jouw drijfveren en jouw doelen.

Tot slot is voeding (vierde voeding) niet alleen wat er in je mond gaat, maar ook het bewustzijn wat er juist uit komt. Uit je mond dan wel te verstaan. Welke woorden, welke gedachten en gevoelens spreek je uit? Stel je voor dat je ontdekt hoe je onze taal nog bewuster en krachtiger kan gebruiken! Om nog effectiever te communiceren en nog makkelijker je doelen kan halen! Want waar richt jij je aandacht op? Dat wat je aandacht geeft, groeit…Wat zijn ‘de zaden die je water geeft’? Ben je met je aandacht in het hier en nu? Geniet je van dit huidige moment? Geniet je van geuren, kleuren, de smaak van je thee, warmte van de zon op je huid? DAT is goede voeding! Geluk hoef je niet buiten jezelf te zoeken. Als je in het hier en nu bent, kun je rijk en gevoed voelen!

Wil je ook werken aan een goede gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk? Maak gerust een afspraak voor een intake of volg een van mijn programma ’s in het Land van de Smaak. Je vindt alle informatie op mijn website www.zebrainspiratie.nl.

Groeten, Erica Krikke

 

 

Bron: Mindful eten en de vier soorten voeding van Thich Nhat Hanh


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Voeding is meer dan eten…

  • karin van der gun

    Wow, zo waar! En zo belangrijk dat dit bekend wordt bij iedereen. Het een kan niet zonder het ander. Lichaam en geest zijn 1. Zelf heb ik dat ook ondervonden. Na mijn borstkanker begin dit jaar besef ik meer dan ooit dat ik zelf de touwtjes in handen moet nemen.
    Dit zou ook op scholen, via GGD/Consultatiebureaus en zorgverleners onder de aandacht gebracht moeten worden. Hierin moet samengewerkt worden om van jongs af aan die mindset te ontwikkelen. Alles begint bij kennis. Wat je niet weet, weet je niet.