“Verborgen schatten” ontdekken tijdens Joure FoodWalk


Het zonnetje schijnt volop in Joure op de zaterdagmorgen van de 26ste mei…Ik ben al vroeg op en ik voel dat ik gespannen ben voor de dag, een gezonde spanning dat wel, want ik heb er onwijs veel zin in! De eerste editie van de Joure FoodWalk gaat van start vandaag!

Om even voor 9 uur ben ik bij de Natuurwinkel in Joure waar het startpunt van de wandeling is. Een mooie groep van in totaal 10 deelnemers gaan meewandelen en zal zich onderweg laten verrassen door de ‘verborgen’ adresjes op het gebied van voeding die ik heb gevonden!

Eigenaresse Hieke Kammenga ontvangt ons met thee en doet de aftrap van de Joure FoodWalk 2018! Hieke vertelt over de biologische producten die te koop zijn bij de Natuurwinkel die ze samen met haar man runt. Ook geeft ze graag voedingsadvies aan haar klanten want voeding is populair tegenwoordig en er zijn zoveel zienswijzen dat een iedereen graag advies wenst over wat goed bij hem of haar past.

IMG_1695

 

Om stipt 9.30 uur gaan we op weg naar het tweede punt: De Permatuin van Roeach. Janet Pasveer inspireert ons met haar visie op moestuinieren volgens de permacultuur en de kiemkracht van de aarde. Iedere vrijdagmiddag ben je van harte welkom op deze tuin van 13.30 tot 16.30 uur om even mee te helpen of te komen kijken.

IMG_1696

 

De tocht ging verder naar het centrum van Joure waar uiteraard veel bedrijven zitten. Zo ook de kaaswinkel van Zeetsiis van Foekje van der Zee. Foekje liet ons tijdens een heuse kaasproeverij het verschil proeven tussen een ‘gewone’ kaas, een biologische kaas en een rauwmelkse kaas. Ook is Zeetsiis een afhaalpunt van de Streekboer. Met de Streekboer eet je van boeren bij jou uit de buurt. De producten bestel je online en haal je af bij bijvoorbeeld Zeetsiis in de Midstraat.

IMG_1697

 

Nieuw in de Midstraat is het restaurantje Your Best Friend met Best Fresh Food. Op de kaart ‘Healthy en Guilty Pleasures’. Een mooie aanvulling in Joure met suikervrije taartjes en smoothies waarvan Elisabeth en Mirthe ons lieten proeven.

IMG_1701

IMG_1703

 

Het pand 99 aan de Midstraat is binnen vernieuwd en ik wilde ook de deelnemers het nieuwe gebouw laten zien. Onderdeel van het Douwe Egberts winkeltje is de theewinkel. Los verpakte thee in heerlijke smaken. Wist je dat thee een heilzame werking heeft? Ook koud met wat citroen en wat verse munt of basilicum maakt thee een ‘verantwoorde’ dorstlesser. Lekker met dit warme weer.

IMG_1705   IMG_1706

 

We verlaten het centrum en lopen langs de gereformeerde kerk via schelpenpaadjes en de vaart. Hier groeien volop brandnetels en ik leg uit wat voor een belangrijke plant dit is.

IMG_1717-1

 

Op de Oversplitting staat Marloes Mijnen ons al op te wachten om te vertellen over haar praktijk Natuurlijkerwijs. Ze werkt vanuit huis als Orthomoleculaire voedingstherapeut en doet Electro Acupunctuur.  Na een verfrissend kruidenwatertje vervolgen wij onze tocht.

IMG_1708-1

Even later tovert deelneemster Annemarie Kok van ZielZalig heerlijke lekkernijen uit haar rugzak. Annemarie is schrijfster van het boek Eetbare Schoonheid en inspireert mij om bezig te zijn met ‘oervoeding’ en Joure Food. We genieten van een rozenbonbon en later nog een heerlijk sinaasappelcakeje met paardenbloemmarmelade. Wat een verwennerij onderweg!

rozen     IMG_1710

 

Wist je dat er een imker is in Joure? Imker Wijnand Spijker houdt bijen en verkoopt als er voldoende honing is, honing aan huis. Vorig jaar zijn alle bijen doodgegaan en is er momenteel geen honingverloop, maar ik vond dat Wijnand zeker niet mocht ontbreken in de Joure FoodWalk! Wijnand liet ons een bijenvolk zien en proeven van echte Jouster Honing! Ik kom zeker nog eens terug voor een pot rauwe koudgeslingerde honing!

IMG_1713     IMG_1716

Onze wandeling ging verder langs de moestuinen en richting Skipsleat. De vlierbloesem staat momenteel volop in bloei en van de toppen bloesem maakt een smakelijk kopje thee. Later in het seizoen komen er bessen aan de bomen en Annemarie maakt daar een heerlijke siroop van. We mengden deze met water en lesten onze dorst op een mooi schelpenpaadje ergens in Skipsleat…

IMG_1718

Op naar de boerderij van Tinka en Geert Jongsma aan de korte Ekers. Voorheen verkochten zij hun eigen boerenkaas, maar daar waren ze onlangs mee gestopt. Voor een busje of flesje rauwe melk ben je van harte welkom! Het is mooi wandelen langs de rand van Joure.

IMG_1721

De zon staat al hoog aan de hemel als we aankomen bij de theetuin Plantlore. De tuin is alleen geopend in de zomermaanden en een waar paradijs vlakbuiten Joure. Je komt er helemaal tot rust en je kunt er genieten van allerlei planten en kruiden rondom de vijvertuin. We maakten er een prachtige groepsfoto!

IMG_1724     IMG_1727

Nog even stop bij de ‘Uitgekookste Bakster’ Simonet Metselaar. Simonet organiseert graag een kookworkshop bij je thuis en deomonstreert dan ook de producten van Tupperware. Al deze producten zijn vrij van BPA en andere schadelijke stoffen. Ook worden ze maatschappelijk verantwoord geproduceerd, veelal in België, dus niet in een lagelonenland en met aandacht voor mens en milieu. In een koelbox vinden we een heerlijk verfrissend, zelfgemaakt en verantwoord ice-tea in de grote Tupperwareflessen en we laten het ons goed smaken.

tupperware

Het laatste stuk richting Joure leidt ons naar de molen. De wieken met de bruine doeken verschijnen al boven de bomen. Iedere zaterdagmorgen kun je deze prachtige molen bezoeken van 9.30 tot 12 uur. Molenaars Johannes Kooistra en Stijn Pollman hebben speciaal voor ons nog even de molen open gehouden. Als we boven de molen in klimmen draaien de wielen volop en wordt net het speltmeel gemalen. We genieten van het uitzicht vanaf de omloop.

 

IMG_1728   IMG_1737

Met de 8 km in de benen komen we weer aan bij de Natuurwinkel. Voor iedere deelnemer is er nog een goodybag met informatie en cadeautjes van de deelnemende bedrijven aan de Joure FoodWalk 2018! Iedereen heeft zichtbaar genoten van de wandeling en de leuke adresjes onderweg. Het was een prachtige dag en ik was in fantastisch en enthousiast gezelschap! Volgend jaar weer een FoodWalk vraagt men? Als het aan mij ligt, ZEKER….Joure kent volop verborgen schatten op happy & healthy voedingsgebied die ik graag met je deel!

3329d32c-f5a6-479f-b638-fb9bb533e2bd

Mocht je in de zomermaanden met een groep (min. 6 pers) ook een FoodWalk willen doen? Dan kun je me boeken voor een leuke en smaakvolle wandeling langs leuke adresjes en mooie paadjes. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

De Joure FoodWalk 2018 is mede mogelijk gemaakt door deelname van:

* Natuurwinkel Joure

* Roeach

* Zeetsiis

* Your Best Friend

* Museum Joure

* Annemarie Kok van Ziel en Zalig

* Praktijk Natuurlijkerwijs

* Imker Wijnand Spijker

* Boerderij Geert en Tinka Jongsma, Korte Ekers

* Theetuin Plantlore

* De Uitgekookste Bakster

* Penninga’s Molen

 

Idee Joure FoodWalk en organisatie: Erica Krikke van Zebra Inspiratie voor Joure Food.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *