Schapen in de voortuin


We reden onlangs door Oudehaske. Daar staat een prachtig huis met een grote voortuin. Onze dochter (9 jr) ziet in de voortuin schapen grazen en roept uit: Mama, kijk schapen in je voortuin…. dat is toch raar?!

Ik glimlachte…..mooi om te ervaren dat je vaak een beeld in je hoofd maakt over wat hoort en niet hoort. Dat doe je bijvoorbeeld op basis van wat je meekrijgt in je opvoeding en vanuit je omgeving. Voor onze dochter was dat gek: schapen horen op een dijk of in een weiland maar toch niet in een voortuin! Ze raakte er van in de war, want dit schudde waarschijnlijk even aan haar beeld in haar hoofd dat ze had gecreëerd…

Een tijdje terug zei ze al tegen mij dat ze plaatjes in haar hoofd maakt van wat ze meemaakt. Ik snapte wat ze bedoelde en ik legde haar uit hoe dat zou kunnen. Als je namelijk iets mee maakt, reflecteer je die situatie aan een eerdere gebeurtenis. Praat iemand bijvoorbeeld over een vakantie dan denk je vaak terug aan je eigen vakantie. Of praat iemand over een restaurant dan zie je wellicht het beeld terug van het restaurant waar je zelf ooit hebt gegeten. Waarom we dat doen? Dan is het wellicht leuk om even iets meer uit te leggen hoe je brein werkt.

We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Via een intern proces worden deze zintuigelijke waarnemingen omgezet in externe gedragingen. In die waarneming komen miljoenen informatieprikkels op ons af. Als we die bewust zouden waarnemen raken we makkelijk overweldigd en daarom filteren we deze informatie door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie vormen we een interne voorstelling, oftewel een gedachtenpatroon. Dit gedachtenpatroon wordt ook nog gefilterd op basis van ons begrip van o.a. tijd/materie/ruimte en energie, ons taalvermogen, onze herinneringen, onze beslissingen, waarden, overtuigingen en houdingen.

Vanuit dit model heeft ieder mens dus een unieke waarneming van de wereld. Ben je niet tevreden over hoe je de wereld waarneemt, verander dan je filters!

Hoe? In mijn coachingsessies leer ik je op een nieuwe manier te kijken naar de wereld om je heen. Je leert je open te stellen voor nieuwe dingen en je daarbij bewust te worden hoe jij en anderen communiceren. Je herkent bepaalde vormen van gedrag en de emoties die daarbij horen.

Ja, die omschakeling in denken en handelen kan best pittig zijn. Echter het resultaat is merkbaar: je leven verandert in positieve zin en je ervaart dat lang gekoesterde doelen en wensen ineens bereikbaar zijn. Tijdens de coaching werk ik ook aan het veranderen van beperkende overtuigingen die je wellicht hebt. Overtuigingen die je tegenhouden om bepaalde zaken aan te pakken of te veranderen.

Neem gerust eens plaats in mijn Zebrastoel voor een vrijblijvend gesprek over wat coaching voor jou kan betekenen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *