Plant een Boom met Jouw Naam – Help Gambia Groeien
Dagelijks werkt Ismaila Camara en zijn team uit Gambia op de boerderij Zebra Somifarms aan een ‘bloeiende’ toekomst. Dat doen ze letterlijk door voedsel te verbouwen, jongeren te inspireren om in de landbouw te gaan werken en bomen te planten. Figuurlijk, omdat we geloven in een toekomst waarin jongeren weer perspectief zien in landbouw. Waar het produceren van voedsel niet draait om overleven, maar om trots. Waar boeren kunnen leven van hun werk en hun gezinnen niet meer afhankelijk zijn van wat er via containers de haven binnenkomt. Een bloeiende toekomst is dus meer dan alleen een groene boerderij. Het is een beweging richting zelf voorziening, waardigheid en verbondenheid met de grond waarop wij leven. En dat begint klein: met een zaadje, een boom, een idee – en mensen zoals jij, die mee willen groeien.
Bomen zijn de basis van een vruchtbare, gezonde omgeving. Ze beschermen de bodem, geven schaduw en bieden voedsel. Helaas heeft Gambia te maken met ontbossing door factoren zoals ongeplande verstedelijking, niet-duurzame landbouwpraktijken en de winning van brandhout. Dit leidt tot bodemdegradatie en verminderde landbouwproductiviteit, wat de voedselzekerheid en het levensonderhoud van veel gemeenschappen bedreigt.
Daar willen we iets aan doen – en jij kunt daarbij meedoen!
Waarom bomen planten in Gambia?
Veel mensen denken bij landbouw vooral aan gewassen zoals rijst, pinda’s of groenten. Maar zonder bomen heeft de landbouw het zwaar. In Gambia verdwijnen bomen door houtkap en uitbreiding van landbouwgrond, waardoor de grond verschraalt en boeren steeds minder opbrengst hebben. Dat is een groot probleem, want zonder vruchtbare grond wordt het moeilijk om voedsel te verbouwen en een inkomen te verdienen.
Om deze uitdagingen aan te pakken, willen we op onze boerderij 1000 Gmelina-bomen gaan planten. Deze snelgroeiende, veelzijdige boomsoort is bijzonder geschikt voor agroforestry-systemen. Gmelina- bomen bieden schaduw aan andere gewassen en verbeteren de bodemvruchtbaarheid. Bovendien is het hout waardevol en duurzaam, waardoor het een economisch perspectief biedt voor de toekomst. Met dit project willen we niet alleen bomen planten maar ook een boodschap verspreiden: de landbouw in Gambia heeft toekomst! Door boeren en jongeren te laten zien hoe ze duurzaam met hun land kunnen omgaan, kunnen we de trend van ontbossing en migratie doorbreken.
De landbouw in Gambia: kansen en uitdagingen
Landbouw is een van de belangrijkste sectoren in Gambia. Ongeveer 70% van de bevolking is direct of indirect afhankelijk van de landbouw, die goed is voor ongeveer 25% van het BBP. De meest verbouwde gewassen zijn pinda’s, rijst, gierst, mais en sorghum, terwijl ook groente- en fruitteelt een belangrijke rol speelt in de lokale voedselvoorziening.
Uitdagingen voor de landbouw:
Hoewel landbouw een groot deel van de economie en het dagelijks leven bepaalt, zijn er obstakels die de sector belemmeren:
- Bodemdegradatie: Door intensieve landbouw en houtkap raakt de grond minder vruchtbaar, wat de opbrengsten verlaagt.
- Gebrek aan moderne landbouwtechnieken: Veel boeren werken nog met traditionele methoden, wat de efficiëntie en opbrengst beperkt.
- Beperkte toegang tot financiering: Kleine boeren hebben vaak moeite om investeringen te doen in betere zaden, gereedschap en irrigatie.
- Uitdagingen voor vrouwen in de landbouw: Hoewel vrouwen een groot deel van het werk op het land verrichten, hebben ze vaak minder toegang tot landbouwgrond en financiële middelen.
Kansen en ontwikkelingen
Ondanks deze uitdagingen zijn er veel initiatieven om de landbouw te verbeteren. Diverse organisaties ondersteunen kleine en grote agribusinesses om de productiviteit en markttoegang te verbeteren. Daarnaast groeit ook de interesse in agroforestry, waarbij bomen worden geïntegreerd in landbouwsystemen om de bodem te verbeteren en de opbrengsten te verhogen.
Afhankelijkheid van voedselimport
Volgens gegevens van de Wereldbank wordt slechts de helft van de huidige voedselvraag in Gambia gedekt door de binnenlandse productie. Een opvallend voorbeeld is rijst, een basisvoedsel voor veel Gambianen, waarvan 83% geïmporteerd wordt. De sterke afhankelijkheid van voedselimport maakt Gambia kwetsbaar voor externe factoren zoals prijsfluctuaties op de wereldmarkt en verstoringen in de toeleveringsketen. Dit kan leiden tot hogere voedselprijzen en verminderde voedselzekerheid voor de bevolking.
Initiatieven voor zelfvoorziening
Om deze afhankelijkheid te verminderen, is Zebra Somifarms gericht op het bereiken van voedselzelfvoorziening. Voedselzelfvoorziening betekent dat een land genoeg voedsel produceert om zijn eigen bevolking te voeden, zonder sterk afhankelijk te zijn van import. Dit brengt veel voordelen met zich mee:
- lagere kosten: lokaal geproduceerd voedsel is vaak goedkoper dan geïmporteerd voedsel, omdat er geen invoerrechten en transportkosten aan verbonden zijn.
- economische groei: Een sterke landbouwsector creëert banen en inkomens voor lokale boeren en producenten
- onafhankelijkheid: Gambia wordt minder afhankelijk van de internationale markt en prijsschommelingen.
- betere voeding: vers en lokaal geproduceerd voedsel is vaak voedzamer dan bewerkt en langdurig opgeslagen importvoedsel.
Wat doen wij?
Met de boerderijen van ‘Zebra Somifarms’ dragen we actief bij aan een zelfvoorzienend Gambia. We laten zien dat landbouw een toekomst heeft en dat jongeren kansen kunnen creëren zonder te migreren. Onze projecten helpen niet alleen om de bodem en gewassen te verbeteren, maar inspireren ook anderen om te investeren in lokale voedselproductie. Om de lokale voedselproductie te verhogen doen wij aan agroforestry (door het planten van bomen en gewassen), syntropic farming (planten in een natuurlijk ecosysteem), werken we samen met andere boeren (delen we een tractor) en scholen (opzetten van een Schoolfarmclub). Voor de nabije toekomst willen we een bijenhouderij starten op de farm en een dagtrip voor belangstellende organiseren.
Wil je meehelpen? Plant een Gmelina-boom! Hiermee ondersteun je ons werk en help je Gambia een stap dichter bij voedselzelfvoorziening te komen. Lees hier hoe je mee kunt doen…