Opvoeding


Dat ik het opvoeden van kinderen zo’n grote uitdaging zou vinden, dat had ik vooraf niet kunnen bedenken. Terugkijkend op mijn eigen jeugd kan ik me best voorstellen dat ik voor mijn ouders ook een uitdaging ben geweest. 🙂

Ik heb samen met mijn man twee kinderen. Het op de gang zetten van onze kinderen lukte nooit, ze kwamen gelijk terug. Time-outs hadden geen effect. Ik voelde me soms in onmacht als het niet ging. Ik wilde kalm blijven en straffen voelde gewoon niet goed. Natuurlijk snapte ik wel dat ik me ook niet alles kon laten gebeuren of me vreselijke woorden naar mijn hoofd geslingerd krijgen. Grenzen aangeven en respect geven en krijgen, dat was uiteraard belangrijk. Ik wilde geen strenge ouder zijn, wel duidelijk en consequent. Dat laatste vind ik nog steeds niet echt gemakkelijk. Wat ik wel heb geleerd over de afgelopen jaren is dat het bij een ander lijkt of ze makkelijkere kinderen hebben dan bij jezelf, dat dit een fabeltje is. Veel ouders ‘worstelen’ met opvoeden van hun kroost.

Onlangs kwam ik in aanraking met de methode ‘Positive Discipline’. Dit is een manier van opvoeden waarbij op geen enkele manier gebruik wordt gemaakt van straf, verwijten, dreigementen, beschuldigingen, of boete doen. En trouwens, ook niet van belonen, toegeven en prijzen. Ook zonder dit soort middelen is het wel degelijk mogelijk om ondersteunend leiding te geven op een daadkrachtige en tegelijkertijd vriendelijke, respectvolle manier.

Ik heb het boek gekocht en de 52 kaarten om mijn vaardigheden als opvoeder te vergroten. Ik raak geïnspireerd! Ook de blogs van Marieke van der Zee geven mij goede tools & tips. Wat ik zo mooi vindt aan ‘Positive Discipline’ is dat het kinderen uitnodigt om te ontdekken hoe bekwaam ze zijn. Het leert ze belangrijke (sociale) vaardigheden zoals respect, zorg voor anderen, problemen oplossen en samenwerken en ook vaardigheden om thuis, op school en overal bij te dragen. Deze methode is effectief op de lange termijn en wat te doen in de toekomst om te overleven of succes te hebben. En tot slot is het zowel respectvol als bemoedigend (vriendelijk en vastberaden tegelijk).

Ik raakte zo geïnspireerd dat ik de Nederlandse trainers van Positive Discipline Nederland heb benaderd of ze in het Noorden ook een cursus willen geven en dat wilden ze! In april/mei 2017 geeft Ruth Broekhuizen een 3-daagse cursus in Joure! meer info via het event op Facebook https://www.facebook.com/events/1132843493503278/

Inschrijven mag via mij of bij Ruth. Fijn als je ook komt!

 

boek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *