BLOG: Met je hart in je handen


“Met je hart in je handen”

 

Met een kop thee in de hand zitten we op ‘ons’ bankje in de zon. Het is ochtend en koffietijd. ‘Even een momentje voor ons samen’, zeggen we gekscherend.

Naast me zit Kees Wagenaar, mede-eigenaar van Het Zonnehuis in Exmorra. Bijna 20 jaar terug leerde ik hem kennen. Omdat ik graag wilde leren masseren, reageerde ik op een advertentie in de toenmalige huis-aan-huiskrant van de regio: De Wijd en Zijd. Ik vond het spannend om alleen naar iets onbekends toe te gaan, maar ik deed het toch en reed vaak in donker naar dat afgelegen paradijsje aan de Makkummervaart.

De cursus volgde ik, net nadat ik de NLP Practionar opleiding had afgerond. Ik was altijd al geïnteresseerd in lichaamswerk geweest en tijdens deze basiscursus leerde ik op een fijne en makkelijke manier een ontspanningsmassage te geven en te ontvangen. Tijdens de NLP opleiding was ik al best wat thema’s van mezelf tegengekomen en ik dacht dat ik “er wel mee klaar was”. Echter bleek door de aanraking dat mijn lijf toch nog wel wat had ‘bewaard’ voor me. Ik besloot na de cursus rebalancingsessies bij Kees te gaan volgen. Rebalancing® is een diepgaande vorm van lichaamswerk en kan je ondersteunen in het je meer bewust worden van je lichaam, gevoelens en gedachten. Door aan te raken, te voelen en in gesprek te gaan kun je een directer en dieper contact krijgen met jezelf. Ik was al wel bewust van hoe mijn brein werkte maar ik was nog niet voldoende bewust van mijn gevoelens en gedachten. Het werd een ontdekkingsreis om nog zelfbewuster in het leven te staan. Kees was daarbij aan mijn zijde, professioneel ondersteunend.

Een aantal jaren raakten we elkaar uit het oog. Een paar jaar terug kwam ik weer bij het Zonnehuis en het voelt nu als mijn tweede thuis. Ik help graag mee in de tuin, met het bedrijf en geniet enorm van het buitenleven.

Onze ‘bankgesprekjes’ gaan eigenlijk over van alles en nog wat. Kees vraagt altijd met een rustige stem: Hoe gaat het met Erikie? We praten over het leven, de tuin met tussendoor flauwe grappen. We lachen wat af. We zijn de afgelopen jaren beste vrienden geworden. Toen ik Kees net leerde kennen, had hij nog lange blonde haren. Nu is hij die haren kwijt en lijkt hij met zijn kale hoofd en zijn bijna 2 meter lengte op een Hollandse Boeddha. Op mijn verzoek hebben we vorig jaar en dit voorjaar weer de basiscursus Leren Masseren gegeven. Nu mag ik Kees zijn assistent zijn. Kees demonstreert de massagetechnieken op mij. Geen straf voor mij. ‘Ach iemand moet het doen’, grap ik tegen de cursisten.

Kees heeft grote handen. Sterke handen die veel werk hebben verzet. Vroeger was Kees boer. Hij had koeien en verbouwde ook een tijdje tulpen. Toch merkte hij dat zijn passie lag bij het lichaamswerk. Naast de verhuur van de groepsaccommodatie Het Zonnehuis, die hij runt met zijn vrouw Annemarie, heeft Kees een eigen praktijk waar hij massage- en rebalancingsessies en trainingen geeft. Zijn handen masseren met volledige aandacht, gevoel en zachtheid. Kees heeft zijn hart in zijn handen…

Als vervolg op de basiscursus Leren Masseren nam ik deel aan een verdiepingsweekend met de titel “Met je hart in je handen”. Dit was een prachtige ervaring, met -niet te vergeten- de heerlijke maaltijden van Annemarie! Ik ontdekte de zachtheid van de aanraking en het effect erop bij mezelf. Kees en zijn collega Fer geven de trainingsweekenden samen. Bijzonder vond ik hun uitnodiging om een willekeurig dingetje te pakken en te gaan masseren voor je eigen plezier. Ik pakte een pen uit de spulletjes en ging de pen masseren. Dit was gek, maar daardoor realiseerde ik me wel dat als je iemand masseert, het voor jezelf ook fijn mag zijn.

Een van de ‘wijsheden’ die ik van Kees leerde was, dat als je wakker wordt op een dag en je voelt je niet zo happy. Je zou de hele dag wel op bed kunnen blijven liggen en je lekker ellendig en verdrietig willen voelen. Ken je dat? Nou zegt Kees, gewoon doen! Gewoon blijven liggen en huilen als je dat de hele dag wilt gaan doen. In de meeste gevallen als je dat doet, zegt hij, heb je daar na 10 minuten alweer genoeg van en ga je weer opstaan. Dit werkt vaak beter dan de hele dag tegen dat gevoel gaan vechten. Geef je er maar aan over, zegt Kees. Ik spreek uit eigen ervaring en het werkt! Heerlijk en het lucht enorm op. Echt na zo’n tien minuten stond ik alweer naast mijn bed.

De thee is op, koffietijd is voorbij. Nog een dikke knuffel en dan gaan we de Eetbare tuin van het Zonnehuis weer in, ons gezamenlijk project. We ruimen de kussens van het bankje op. Morgen maar weer zo’n quality-time momentje…

 

In het najaar starten we weer met een cursus Leren Masseren. Wil je meer weten over de cursussen en trainingen Rebalancing en Masseren met je hart in je handen of een sessie bij Kees boeken? Kijk op www.innercoaching.nu voor meer informatie.

 

KLEIN Zonnehuis-317

KLEIN Zonnehuis-318

KLEIN Zonnehuis-315

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *