Lekkers bij de thee


Eigenlijk ben ik best een zoetekauw (of mag ik nu schrijven was)…ooit werd ik door mijn vriendin Marie eens bestempeld als “het Koekiemonster van de Jouwer”! En ze had een punt hoor…ik hou van iets lekkers bij de thee, vooral koekjes. Dat is niet voor iedereen gebruikelijk maar bij mij wel. Als je bij mij komt theedrinken, dan krijg je iets erbij…Dat heb ik vast van mijn Beppie (oma). Zij heeft wel 3 trommeltjes met koekjes in de kast staan. Vroeger zei ze dan wel: Erica eet jij ze maar leeg hoor want anders worden ze toch slof bij mij…alhoewel Beppie nog genoeg mensen over de vloer krijgt, zijn er altijd koekjes in huis. Zelf is ze er niet zo dol op maar voor de visite is er altijd iets bij de thee en bij de koffie want je kreeg bij haar twee keer een koekje of koek…bij de thee en bij de koffie. Zondags was er dan een ‘zondagse koek’, een wat bijzondere of dikkere koek. Grappig ook dat je dat soort gebruiken dan makkelijk overneemt. Veel heb ik al ‘losgelaten’ ;-), maar deze hou ik er in: iets lekkers bij de thee!

Tegenwoordig maak ik zelf lekkernijen. Want ik ben gestopt met het eten van geraffineerde suikers en tarwemeel producten. Ik word er acuut moe van en vaak krijg ik van de suiker hoofdpijn of misselijk. Ik stopte op 2 januari 2016 met suiker omdat ik de Sugar Challenge ging organiseren en ik vooraf toch wel wilde stoppen om te zien of ik dat überhaupt zou kunnen volhouden. De eerste dagen had ik vooral een hele droge smaak in mijn mond. Gek vond ik dat. En eigenlijk weinig verdere ontwenningsverschijnselen. Nu een jaar verder geniet ik volop van lekkernijen met alternatieven en eet ik ook soms nog best wel eens chocolade of een ijsje met geraffineerde suikers. Soms ‘valt’ het goed en soms ‘valt’ het minder goed…

Regelmatig ga ik zelf aan de slag in de keuken met bijvoorbeeld andere melen zoals kastanjemeel, kokosmeel en boekweitmeel. Muffins, bonbons, repen en taartjes staan regelmatig naast de theepot in huize Feenstra/Krikke. Of wraps en  pannenkoeken tijdens de lunch. Onlangs kreeg ik een taartje waarin bakbananenmeel was verwerkt. Wat is dit een heerlijk glutenvrij meel! Ik kocht het via Annemarie Kok, zij is leverancier in het Noorden van dit meel, en echt je kunt hier zulke lekkere pannenkoeken van maken! Onze kinderen vonden ze zelfs zalig! Glutenvrij meel gemaakt van bakbananen.

Ik las een recept van een Boerencake maar met suiker, dus voor het eerst heb ik mijn eigen recept gemaakt! En zoals beloofd hierbij hoe je deze cake maakt. Lekker smullen en ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat je ‘m op hebt! 😉

 

Recept Zebra-cake

150 gram bakbananenmeel

75 gram kokosbloesemsuiker

2 tl bakpoeder

2 tl vanille-extract

250 gram bio-roomboter, gesmolten

5 eieren

Benodigdheden: mengkom, mixer, cakeblik, bakpapier, oven.

Hoe maak je mijn Zebra-cake? Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven) en bekleed het cakeblik met bakpapier. Smelt de boter in een steelpan. Meng in de mengkom het meel met de suiker. Doe er de gesmolten boter bij en meng goed door met een lepel of handmixer. Doe dan het bakpoeder en het vanille-extract erbij. Tot slot de 5 eieren. Mix alles nog goed door tot een mooi deeg ontstaat. Doe het deeg in het bakblik en zet het 60 min. in de oven. De cake is goed als je met een prikker in de cake prikt en deze er schoon uitkomt. De cake even laten afkoelen op een rooster.

Zet een grote pot thee met je favoriete kruidenthee, nodig je vrienden uit en smullen maar!

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *