Internationale Friesland Dag 25 november in Ost-Friesland


Ost-Frieslander Andre Freimuth organiseert een internationale Friesland-dag op 25 november a.s. in het Johannes a Lasco Bibliothek te Emden, met gerenommeerde gasten uit de van oudsher Friese delen van Europa. Op het programma staan presentaties van mensen uit cultuur, wetenschap en amusement, uit de drie Friese regio’s Nord-, West-, en Ost-Friesland. Het doel is vooral samenkomen en een dialoog houden over de toekomst van de Friese cultuur en de samenwerking van alle Friese regio’s binnen Europa.
De wens om elkaar ontmoeten ontstond gedurende de corona-tijd in de Facebook groep “Das historische Ost-Friesland”, die ondertussen ruim 25.000 leden heeft.Het motto van de organisatie is: «Concordia res parvae crescunt» (“door eendracht groeien kleine dingen“). Organisator Andre Freimuth uit Ost-Friesland geeft aan dat in de media meer aandacht zou mogen komen voor onze onbekende cultuur en geschiedenis. “Wij zijn meer dan een vakantiedoel”, vertelt hij. ” Wij waren er al in de romeinse tijd, onze dijken zijn 1000 jaar oud en dat is een buitengewone gemeenschappelijke prestatie. In 1345 hebben de West-Friezen de Hollanders verslagen in de slag bij Warns (vlakbij Stavoren) en hun onafhankelijkheid verdedigd. Dit wordt nog elk jaar bij het monument ‘Leaver dea as slaef’ herdacht. Ook treffen de Friezen elkaar ieder jaar op dinsdag na Pinksteren bij de Upstalsboom bij Aurich, het altaar van de Friese vrijheid, zoals Ubbo Emmius het noemde.
              
Freimuth vraagt zich af wat leidde tot de scheiding van West- en Oost-Friesland. Hoe ontwikkelden zich die regio’s? Wat onderscheidt en wat verbindt ons? In het Saterland spreekt men Saterfries. Dit wordt als het kleinste taaleiland in Europa aangezien en is een bijzondere cultuurschat. De Nord-Friezen gelden als nationale minderheid, anders dan de Ost-Friezen en ze hebben door de SSW een afgevaardigde in de Bundestag, die ook de Deense minderheid vertegenwoordigt”, legt Andre uit. “De Groningers hebben Friese wortels, maar voelen zich tegenwoordig niet meer Fries. Hun streektaal is echter met het Oost Fries Plat nauw verwant. De Landkreis Friesland hoort bij Oldenburg. Al deze breuken laten zien, hoe moeilijk het is om een samenhorigheidsgevoel onder de friezen te verwekken”, stelt Andre. “Er is geen voetbalspel west tegen oost: daarbij zouden wij een voorbeeld voor Europa kunnen zijn. Vaak is de blik van buitenaf en zoiets als een Friesland-dag nodig, om oplossingen te ontwikkelen en nieuwe impulsen te geven. Wij willen samen bruggen bouwen, zodat uit een grensgebied een “verbindingsregio” wordt. Wij willen met schoolpartnerschappen meer verbindingen leggen en over een meertalige app het cultuurtoerisme stimuleren en de lokale specialiteiten beter op de markt brengen”, vertelt Freimuth enthousiast.

De lezingen van diverse prominente gasten starten om 15 uur tot ca. 18 uur. Op het programma staan o.a. presentaties van het Friesischer Verband für Naturschutz en het West-Friese genootschap, lezingen van Dr. Arjan Dijkstra, directeur Treasor uit Leeuwarden en van Ethnologe Dr. Wolbert Smidt en Dr. Arthur Stögmann van Haus Liechtenstein. In de avond is er een entertainmentprogramma met o.a. muziek van Ede Staal. Hoogtepunt is ook een live Zoomverbinding met Illions waar een Friese gemeenschap woont.

De entreeprijs voor de middags- en avondvoorstelling is per dagdeel zo’n 10 euro per persoon. Er is ruimte voor maximaal 250 gasten. Het doel van het evenement is het vormen van een netwerk en de grensoverschrijdende culturele uitwisseling, die de geschiedenis van alle Friezen in de verschillen en gemeenschappelijkheden toont. Het evenement vindt dit jaar voor het eerst plaats in Emden, in Oost Duitsland. De wens van Freimuth is dat het evenement de komende jaren ook in Noord- of West-Friesland worden georganiseerd.

Vooralsnog is dit eerst de informatie over het evenement dat ik ontving. Het programma is volgens mij nog niet helemaal rond en de organisatie is een hele klus. Maar laten we Andre het vertrouwen geven en als Friezen dit project steunen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar, maar wil je netwerken en een bijdrage geven aan een United Friesland dat is 25 november dé place to be voor je. Andre kan ook nog wel een paar sponsoren gebruiken. Bijv. Friese bedrijven die hun eetbare producten willen sponsoren (beerenburg, suikerbrood of droge worst), Friese lekkernijen die bijvoorbeeld de Ost-Friezen dan weer niet kennen. Mocht je een kaartje willen kopen of een financiële bijdrage willen geven, neem dan contact op met Andre Freimuth via a.g.freimuth@gmail.com.

Ik ontmoette Andre bij de herdenking ‘Slag bij Warns’ op het klif. Verkleed als ridder deed hij de oproep aan alle aanwezige Friezen om op 25 november naar Emden te komen voor die Internationale Friesland Dag. Ik raakte geïnteresseerd en hij vertelde over deze dag. Voor volgende week staat een interview met Andre en mij op de planning om verder te praten over deze internationale Friesland Dag!

 

 

                 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *