Gaswinning in De Fryske Marren: Is er genoeg energie om dit te stoppen? 2


Vorige maand viel er bij de inwoners van Sint Nicolaasga een brief op de mat. De brief was afkomstig van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. De brief meldt dat Vermilion Energy plannen heeft te starten met 3 proefboringen naar gas in de omgeving van Sint Nicolaasga in de Friese gemeente De Fryske Marren. Als er gas wordt gevonden dan gaat de productie gelijk van start. Er loopt nu nog een vergunningenprocedure schrijft het Ministerie in de brief.

Foto: de brief voor de inloopbijeenkomst

     

Meedenken niet inspreken

Op dinsdagavond 22 oktober a.s. wordt door de Canadese aardgasproducent, een inloopbijeenkomst voor omwonenden georganiseerd in Sint Nicolaasga. Om “mee te denken” en te reageren op de plannen, staat er in de brief, maar van formele inspraakmogelijkheden omtrent deze gaswinning, lijkt geen sprake.

De gemeente De Fryske Marren is ook tegen, maar staat met de rug tegen de muur. “Wij gaan hier niet over”, stellen zij. De Rijksoverheid beslist over gaswinning in Nederland en zij zijn eigenaar van de gasvelden. De gemeenten maken hun bezwaren de komende tijd opnieuw duidelijk en blijven zich inzetten voor de veiligheid en het welzijn van hun inwoners, aldus de gemeente De Fryske Marren en Sudwest-Fryslan.

Eerder waren er rechtszaken in Gorredijk om gasboringen in dat gebied tegen te gaan. Ook hier bleek dat er geen inspraakmogelijkheden waren. Alles was al beslist. Vermilion Energy is echter de bevoegd om claims in te dienen wanneer de gaswinning stopt. Daarom is het voor de overheid niet eenvoudig om abrupt te stoppen met de winning, ondanks de druk vanuit de gemeenten.

RTV Oost maakte eerder een rapportage over gemeenten die bezwaar maakten over gaswinning in hun regio’s. In de video wordt ook gesproken over de schades en de standpunten van diverse inwoners en belangenorganisaties. 



In het programma Goedemorgen Nederland van WNL werd twee jaar terug ook aandacht besteed tussen de strijd tussen de gemeenten en het Rijk over de schade aan de huizen in Groningen en het gebrek aan compensatie.

Voldoen aan contract met Duitsland reden voor gaswinningen in Zuid-Friesland

Zo’n 22 jaar terug werden de contracten gesloten tussen de Nederlandse overheid en de NAM. De NAM kreeg de boorrechten (mijnbouwwet 2002) om in Nederland naar gas te mogen boren. Gemeenten lieten bij geplande boringen van zich horen maar het mocht niet baten. Behalve in Groningen. Daar was een groep actief die de boringen tegen wilde houden en dit lukte. Door het protest zijn de boringen daar gestopt. De aanvraag voor een bouwvergunning werd geweigerd door de gemeente en zo konden de boringen niet doorgaan. Echter deze uitspraak gold alleen voor dat gebied en niet voor de overige provincies in Nederland (bron: zie video WNL hierboven).

De gaswinning uit het grote gasveld in Groningen is nu definitief voorbij. Maar dat geldt niet voor de winning van gas uit kleine velden. Dat gaat gewoon door en Friesland loopt daarbij voorop. Per 1 oktober zijn de putten van het grote Groninger gasveld met beton afgesloten. De jarenlange gaswinning in Groningen heeft daar voor onherstelbare schade gezorgd. (bron Omrop Fryslan)

In Friesland zitten voornamelijk kleine gasvelden. Eerder werd er bij Woudsend al naar gas geboord. Echter gas uit de grond halen bij Woudsend lijkt ‘tricky’ omdat het gasveld onder het dorp Woudsend zit. (zie foto afkomstig uit de uitnodigingsbrief voor de inloopbijeenkomst).

Tegengas

De regionale groep “Tegengas” wil in verweer gaan tegen de gaswinningsplannen bij Sint Nicolaasga. Ze maken zich zorgen over de manier van winning en de schadelijke gevolgen. Op de website van de stichting staan relevante artikelen en vragen ze donaties om de belangen te behartigen van de inwoners en voor eventuele juridische bijstand als dat nodig blijkt.

“Bij gaswinning daalt de bodem een aantal cm per jaar”, vertelt Roger, een bezorgde inwoner uit Sint Nicolaasga. Hij deed de afgelopen maanden onderzoek om achtergrondinformatie te verzamelen.

“Onze zorg is, dat hier gaat gebeuren, wat er in Groningen ook is gebeurd. Door de daling van de bodem kwamen daar aardbevingen en ontstond schade aan de huizen. We zitten hier in een groot waterwingebied (rondom Spannenburg, red.) en het grondwater zal door de gaswinning hoger worden. De boeren krijgen dan nattere weilanden. De waterschappen zullen meer water moeten wegpompen en dit kost meer onderhoud aan ons gebied. Bij aardbevingen kan de infrastructuur ook schade oplopen. En het is gebleken in Groningen dat het aantonen dat de schade door de gasboringen komt, lastig te bewijzen is. Dit gaat ons als burger veel geld kosten!” vertelt Roger.

Mocht Vermilion gas vinden bij de proefboringen dan wordt er gelijk doorgegaan met de gaswinning. Roger vraagt zich af of de inwoners van Friesland voldoende op de hoogte zijn van deze boringen en de mogelijke gevolgen ervan. “En dat we geen enkele inspraak hierover hebben als burgers, dat kan toch niet!” benadrukt Roger.

De inloopbijeenkomst is dinsdagavond 22 oktober van 19 tot 21 uur in het Zalencentrum van Sint Nicolaasga, Baron van Hardenbroekstraat 3. Zebra Inspiratie zal hierbij aanwezig zijn en live verslag doen vanaf de Facebookpagina van Zebra Inspiratie. Volg de pagina en je krijgt automatisch een melding bij het live gaan.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Gaswinning in De Fryske Marren: Is er genoeg energie om dit te stoppen?

  • Clementine `brandes

    Hoi Erica, Ik wens je succes die avond. Ik werk dan precies rond die tijd.
    In die brief die we als inwoners staat het zo geschreven dat het over participatie gaat en over bezwaren is volgens mij niet echt iets geschreven.
    Ik ben heel blij dat je daar naartoe gaat.
    Mijn zegen heb je!…

    Hartelijke groet,
    Clementine

    • Erica Krikke Bericht auteur

      Hallo Clementine, dank je wel voor je reactie. Klopt, het gaat om meedenken en juist niet over inspraak, dat stel ik juist ter discussie. Ook de gemeente is tegen, maar inspraak voor burgers en lokale overheid is niet mogelijk bij deze operatie, lijkt het….
      Dank je wel voor je ‘zegen’ 😉