Een lastig kind is een ontmoedigd kind…


Wat als je kind boos doet, schreeuwt, slaat, wegloopt, jou een grote mond geeft? De reactie die volwassenen geven op dit gedrag is normaliter straf. Het kind wordt op de gang gezet, op een strafstoeltje, naar zijn kamer gestuurd of wellicht heb je zelf nog iets anders bedacht om dit gedrag aan te pakken met de hoop dat het beter zal worden. Wel bijzonder dat we ervan uit gaan dat kinderen het beter zullen gaan doen, als ze zich eerst slechter gaan voelen. Vind je dat ook niet een rare gedachte?

Stel een kind reageert boos en gefrustreerd en maakt iets stuk. Het kind krijgt daar straf voor van zijn vader of moeder. Denkt het kind dan, goh ik voel me nu echt goed waardoor ik het beter ga doen? Of voelt het kind zich dan een slecht mens omdat het straf heeft gekregen? En zal het dan nog gemotiveerd zijn om het een andere keer beter te doen? Hoe pak je dit dan aan? Volgens Positive Discipline* mogen we uitgaan dat een ‘lastig’ kind een ontmoedigd kind is en het antwoord heel eenvoudig is: een kind bemoedigen! Bemoediging is de meest effectieve manier om gedrag te veranderen! Een bemoedigd kind heeft er geen behoefte om lastig te zijn. Herhaling: een bemoedigd kind heeft er geen behoefte aan om lastig te zijn. Geloof me dit was ook voor mij nog niet makkelijk om te begrijpen. We zijn eraan gewend geraakt om kinderen te motiveren beter hun best te doen door ze te straffen, de les te lezen of wat dan ook te doen dat schuld, schaamte of pijn met zich meebrengt. Toch voelde ik al die tijd dat er een andere manier moest zijn, een meer respectvoller manier waardoor het beter zou gaan. Ik kwam in aanraking met Positive Discipline en besloot me er in te verdiepen…onze kinderen reageren er positief op.

Bemoedigen is iets anders dan lovende woorden. In de oudercursus oefenen we volop met bemoedigen. Bij Lof spreken we een gunstig oordeel uit, we verheerlijken en we drukken ons uit in goedkeuring. Het kind leert daarmee afhankelijk te zijn van een andermans mening en goedkeuring. Bij Bemoediging inspireer je het kind met moed en moedig je het aan. Jouw houding is hierbij respectvol en waarderend. Het kind leert zelf hoe te denken en leert om zelf te evalueren op zijn of haar prestatie. Het effect op de lange termijn is meer zelfvertrouwen en het kind voelt zich de moeite waard ook zonder goedkeuring van anderen.

Nog even terug naar lastig gedrag. Wij interpreteren dit gedrag vaak als lastig, echter kinderen zijn op zoek naar het gevoel erbij te willen horen en van betekenis te zijn. Ze zijn dan eigenlijk in een soort van ‘overlevingsstand’. Een kind heeft echter geen idee met welk doel hij of zij dit gedrag laat zien. En ook vergeten we ons eigen aandeel in het wangedrag. Als wij ons gedrag dus veranderen, doen kinderen dat ook. Ouders die eisen stellen, realiseren zich misschien niet, dat dit vaak leidt tot opstandigheid en machtstrijd. Terwijl Positive Discipline methodes juist zouden kunnen leiden tot samenwerking. We willen dat onze kinderen leren hun gedrag onder controle te houden. En daarom mogen wij leren om ons eigen gedrag onder controle te houden. Gewoon omdat wij volwassen zijn en wij degenen kunnen zijn die verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag.

Tijdens de oudercursus komen de doelen van het gedrag aan bod. Bijvoorbeeld: je belt met een vriendin. Je kind komt er steeds tussendoor en vraagt aandacht. Dit ergert je en je irriteert je enorm hieraan. Je neigt ernaar om het kind te herinneren om te stoppen of iets anders te gaan doen. Het kind stopt tijdelijk maar begint even later weer opnieuw weer met hetzelfde of ander storend gedrag. Positive Discipline laat de ouder zien dat het kind ontmoedigt is en een verkeerd idee heeft over wat te doen om erbij te horen en van betekenis te zijn. In de cursus wordt uitgewerkt wat het kind dan nodig heeft en wat de ouder kan doen om te bemoedigen. Positive Discipline heeft meerdere tools ontwikkeld om toe te passen. Zo verbeter je de relatie met je kinderen en help je hen om in hun kracht te staan. Dat is met recht, opvoeden met het hart!

 

Maak ook kennis met opvoeden met het hart met Positive Discipline.

Datum: Maandagavond 18 maart 2019

Tijd: 20 tot 21.30 uur

Locatie: Zebra Inspiratie, Prins Bernhardlaan 120 Joure

GRATIS toegang, graag vooraf aanmelden

 

Van harte welkom! Lieve groet, Erica

 

* Positive Discipline is een methode ontwikkeld door de Amerikaanse Jane Nelsen. Meer informatie op www.positivedisciplinenederland.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *