Dikke mensen zijn gezelliger…


Het nieuwe jaar is alweer een aantal weken begonnen en wellicht heb je zelf ook goede voornemens zoals meer bewegen of gezonder eten. Die eerste heb ik mezelf ook voorgenomen en ik heb het programma “Nederland in beweging” ontdekt. Ff de dag mee starten en ik vind eigenlijk best heel leuk. Ook ga ik een paar schaatslessen volgen, ik hou zo van schaatsen! Onder het mom van ‘Huisvrouwenschaatsen’, kun je donderdags in Thialf schaatsles krijgen. Ik wilde dit al zo lang dus ook maar gepland! Wat kun je dan tegen dingen aanhikken he?

Zou dat bij de meeste mensen ook gelden wat gezond eten betreft? Is het lastig om gezondere keuzes te maken ipv het kopen van pakjes en zakjes of bewerkte etenswaren? Wat maakt toch dat je het wel wilt, maar dat het niet lukt…

Gisteren was ik met mijn dochter in de winkelstraat en zei ik tegen haar, dat we ook nog even langs de bakker gingen. Net op dat moment liepen twee dames op leeftijd langs ons en ze vingen het gesprek blijkbaar op. “Gaan jullie wat lekkers kopen bij de bakker?”, zei een van hun opgewekt. “Nee, aan zoete lekkers doen wij niet”, grapte ik. “Maar dat mag toch af en toe wel?, vroeg ze enigszins verbaasd. “Liever zo weinig mogelijk”, vervolgde ik en ik keek serieus. Ze keek me aan en zei: “Nou, dikke mensen zijn toch gezelliger!”

Wist je dat momenteel veel mensen overgewicht hebben? Dat zelfs veel kinderen overgewicht hebben? Ach dat hoef ik toch ook helemaal niet te vertellen! De nieuwsberichten staan er bol van: Diabetes 2 komt steeds meer voor, en steeds vaker al op jongere leeftijd. Die berichtgeving kun je niet missen. Het goede nieuws is dat er meer bewustwording is, dat mensen gaan letten op wat ze eten, andere keuzes gaan maken. Er komt bijvoorbeeld meer voorlichting over wat suikerverslaving inhoudt. Ook in het nieuwe jaar ga ik weer een aantal inspiratielessen geven aan kinderen en jongeren over voeding. Onlangs gaven we vanuit de Stichting Kind en Voeding voorlichting en schrokken we hoe de jeugd kiest voor suikerrijke maaltijden terwijl ze juist nog zo in de groei zitten. Door ze bewust te maken wat ze nodig hebben voor hun groei, (en minder te richten op wat ze niet meer mogen) geven wij inspiratie om andere keuzes te maken.

Kiest de oudere generatie liever voor een pil dan voor een nieuw voedingspatroon? Hoe gaaf zou het zijn dat je juist door je voeding aan te passen, je zonder medicatie zou kunnen! Kun je dan als je gezond eet niet meer ziek worden? Helaas is het zeker geen garantie. Al een tijdje volg ik de Jouster Jorn Bosma, hij deelt momenteel online dagelijks zijn ervaringen over zijn voedingspatroon. Het is gewoon een lastige kwestie, omdat het zo verschrikkelijk complex is en je op cel niveau honderd duizend verschillende invloeden en combinaties kan hebben, schrijft Jorn in zijn #dag32. Ook stelt hij dat het moderne leven nu zo ontzettend veel factoren bevat die schade veroorzaken, maar het grootste probleem is dat we het lichaam geen kans meer geven om te herstellen.

Hoe zit het dan bij een huisarts die medicijnen voorschrijft. In de nieuwsbrief van dr. Richard de Leth (Oersterk) zegt Richard waarom artsen leefstijl gerelateerde oplossingen bij veel moderne welvaartsziekten moeten voorschrijven. Een huisarts heeft helaas maar een paar uur aan voedingsleer gehad in zijn artsenopleiding. Toch is leefstijl ook een verantwoordelijkheid van de huisarts, stelt De Leth. Overigens begrijp ik niet dat mensen echt liever een pil willen dan een nieuw voedingspatroon…Aan medicatie kleven veel nadelen, bijvoorbeeld de bijwerkingen en de effecten van medicijngebruik op de langere termijn…Wat zou jij kiezen?

Onlangs volgde ik de cursus Gewichtsbeheersing. Daarin vertelde de docent dat de getallen van wat gemiddeld het gewicht is, enorm zijn verschoven. Ga je nu het gemiddelde gewicht van een Nederlander meten dan kom je veel hoger uit dan het gemiddelde van een Nederlander in de jaren 70 bijv. Wat is dat dan: gemiddeld een gezond gewicht? En wat vind je dan dik? We verleggen volgens mij onze beeld hierin. Iemand die op gezond gewicht is, wordt nu mager gevonden en het hebben van een buikje is “normaal”? Wanneer voel jij je gezond?

Het doel van gezonder eten is niet je calorieën tellen, je op rantsoen zetten of je een dieet aanmeten. Nee, het is dat je weer gaat ontdekken wat verantwoord eten is en of het goed is voor jou! Dat je dat weer gaat voelen wat voeding voor je doet. Leren waar het eten vandaan komt, of het duurzaam en met respect voor de natuur gemaakt is. Welk voedsel je nodig hebt en welke hoeveelheden. Kortom, veel te leren en te ontdekken dus. En dat is nu juist mijn passie: om je daar bewust van te maken!

Mijn unieke expertise is dat ik je daarbij coach. Want je kunt nog zo gezond eten, als je niet lekker in je vel zit, voel je niet goed. Als NLP Mastercoach luister ik ook naar jou, naar je verhaal. Hoe je brein en je mindset je kan ondersteunen om het beste uit jezelf te halen. Hoe ik dat doe? Ik vertel je hoe je brein werkt en hoe je het vóór je kan laten werken. Hoe jij je doelen kan halen, zowel privé als in je werk. Je ontdekt welke ‘saboteurs’ er eventueel werkzaam zijn in jouw systeem. En daar gaan we dan ook mee aan de slag om dit uit te werken. Wat het je oplevert? Je gaat jezelf beter leren kennen, je gaat je fitter en energieker voelen en ook relaxter. Je gaat je minder druk maken om dingen omdat je weet wat jij belangrijk vindt en je druk over wilt maken ;-). Mijn persoonlijke ontwerper Jonas uit Brazilië, maakte een prachtige poster voor mij, om mijn werk te promoten. Ik vind die hartjes erbij zo prachtig!

Deze maand verloot ik een gratis Voedingscheck, oftewel ik geef een gratis advies bij jouw voedingspatroon. Je houdt een week een eetdagboek bij en ik geef je feedback op je eetpatroon. Stuur me een berichtje als je belangstelling hebt om dit te winnen. Eind januari maak ik de winnaar bekend.

 

Ben je nieuwsgierig naar de poster, klik dan op deze link.

ZebraInspiratiePOSTER

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *