BLOG: “De Meisjes in de Wei”


 

Ik ontmoet haar op een beurs. Ze noemt zichzelf de Groene Zuster. Francine van Broekhoven is haar naam. Haar verhaal raakt me. Waarschijnlijk door HOE ze het vertelde. Ik raakte erdoor geïnspireerd en deel het graag met je….Het verhaal van de BH uit…

De Groene Zuster vertelde dat wij vrouwen geen voorlichting krijgen hoe we onze borsten mogen verzorgen. Op ons vijftigste krijgen we een uitnodiging voor een mammografie. Dat is wat ze noemen een fase 4 onderzoek. Mocht er wel iets aan de hand zijn, dan wordt er dus op de schaal van 1 t/m 5 pas gekeken in fase 4 hoe het met je borsten gaat. Is alles goed, dan kun je over twee jaar terugkomen. Vooraf en achteraf niks geen preventieprogramma’s, niks geen informatie over hoe je borsten het beste kan verzorgen.

De Groene Zuster doet wel aan preventie. Ze vertelt dat een beugel-BH je borsten afklemt. Dat de afvalstoffen niet weg kunnen stromen, bijv. richting je oksels (door te zweten). Ook door deodorant te gebruiken waar bijv. aluminium in zit, zetten we ‘de boel op slot’. Zij doen ‘fase 2’ onderzoeken, de Thermografie. Door een thermografie kan een vrouw van bijv. 35 jaar al kijken hoe het met haar borsten is gesteld. Een voorbeeld liet zien dat een jonge vrouw al kleine ontstekingen in een borst kan hebben, die zich later tot ernstigere zaken kunnen ontwikkelen. Francine vertelde over het belang van het ‘droogborstelen van de borsten’ en het belang van het uitdoen van BH’s! Ik ken ook inderdaad verhalen van meisjes die ’s nachts tijdens het slapen de BH aanhouden. Volgens Francine is dat dus echt niet gezond voor je.

In onze westerse wereld is blijkbaar het beeld ontstaan dat we onze borsten omhoog moeten hebben. Dat is sexy. En dat dit beter is voor de borsten. Echter uit Frans onderzoek blijkt dat het juist heel ongezond is om een BH te dragen. Uit onderzoek blijkt ook dat door het dragen van een BH je borsten juist helemaal niet sterker worden. Druk af en toe je handen naar elkaar toe, ter hoogte van je kin. Hierdoor versterk je je borstspieren. BH-loos door het leven? Mannen vinden het prachtig, vrouwen hebben er geloof ik wat meer moeite mee. Je kunt natuurlijk echt wel eens een BH dragen, ook de Groene Zuster droeg die dag onder haar groene jurkje haar borsten ‘in een zakje’. Maar doe dus ook regelmatig een paar dagen zonder! En verzorg je borsten.

Nu al een week draag ik geen BH meer. Een BH met beugels dan wel te verstaan. Ik droeg al jaren BH’s met beugels. Gewoon omdat ik niet anders wist. Het is iets logisch, ik had me er nog nooit in verdiept en was me er niet van bewust. Je krijgt borsten en dan draag je als vrouw een BH. Als tiener keek ik uit naar het moment dat ik mijn eerste Bh’tje mocht uitzoeken. Maar of het nu goed was en waar je op moest letten bij het dragen van een BH, daar stond ik niet bij stil. Een paar maanden terug had ik een paar prachtige beugel-BH’s gekocht. Ik ga altijd naar een winkel waar ik me laat adviseren waar ik op moet letten en of de BH’s me goed staan en passen. Maar het goed aansluiten van de stof op mijn huid, blijkt dus eigenlijk helemaal niet zo goed. Ik merkte ook dat als ik de BH ’s avonds uitdeed dat ik soms pijnlijke borsten had. De zijkant waar de beugel in het borst zit, was regelmatig gevoelig. Nu snap ik dat je met de beugels mogelijk de lymfeklieren afklemt.

Ik heb dus nu een week “de meisjes in de wei” en het bevalt me prima. De eerste dagen vond ik het even wennen. Het voelde zeker een stuk vrijer zo zonder BH, dat moet ik toegeven. Ik heb wel even een soort BH-hempje gekocht en dat voelde net even beter. Nu merk ik niet eens meer dat ik BH-loos ben. Ik denk wel dat ik bij gelegenheid best nog wel eens een BH ga dragen, maar ik ben me nu wel meer bewust van hoe mijn borsten te verzorgen. Overigens heeft mijn man al aangeboden dat als ik geen BH draag, hij ze best eens wil ondersteunen 😉

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *