BLOG: Vliegtuig


Vliegen vind ik iets magisch. Zweven boven de aarde, uitstijgen boven alles, even los van de grond. Prachtig. Met het halen van mijn ballonbrevet kwam dan ook een langgekoesterde wens uit. Ik kon vliegen! Helaas kun je niet sturen in een ballon, dus ik kon niet bepalen waar ik naar toe kon vliegen maar dat loskomen van de grond voelt fantastisch.

Onlangs gingen wij op vakantie en stapte ik na lange tijd weer eens in een vliegtuig. Eigenlijk als je er goed bij nadenkt is het zo’n prachtige uitvinding! Zo’n grote machine die de lucht in kan. Dat heb ik overigens ook bij een groot schip. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat zoiets kan blijven drijven.

Vliegen vind ik bijzonder. Ook het hele circus er om heen maakt dat vliegen bijzonder voelt. Je gaat tenslotte naar een ander land en op het vliegveld zijn diverse controles en procedures. Zodra je door de controles bent, sta je nog steeds in Nederland echter is dit toch een soort ‘Niemandsland’. Dit geeft mij al een wereldsgevoel. Om mij heen zie ik allemaal mensen van allerlei nationaliteiten. Ik kan daar enorm van genieten. Net of alles hier samenkomt. De wereld wordt hier een.

Na lang wachten is het eindelijk zover. We mogen het vliegtuig in. Ik heb vaker gevlogen en als je lange reizen maakt in het vliegtuig voelt het ook wel een beetje alsof je in een soort bus zit. Je taxiet over lange banen naar het startpunt. Het hobbelt en schommelt. Nu is het wachten op de start.

Op dat moment moeten alle apparaten uit, alle mobiele telefoons. Geen contact meer met de buitenwereld. Ik voel me enigszins gespannen. Ik mag alles loslaten. De controle uit handen geven. De machine gaat het doen. Letterlijk gaan we de aarde loslaten. Figuurlijk ga ik deze wereld ook loslaten. Mijn wereld. Het land waar ik woon, waarin in leef, waar ik bekend ben, waar ik liefheb. Ik ga naar een nieuwe, onbekende wereld. En dat kan, door in een vliegtuig te stappen…

Bij vliegen hoort ook snelheid. Snelheid om op te kunnen stijgen. De snelheid zorgt voor kracht. De kracht drukt mij in de stoel. Ik kijk naar buiten en het is zover. Het ontroert me: ik heb losgelaten…

Meer dan 10 uur later sta ik in een onbekende wereld. Nieuwe beelden. Ander landschap, andere mensen, andere energie. Ik merk dat ik deze nieuwe werkelijkheid in me opneem. Ik vind het onbekende eigenlijk heel eng. Toch trekt het avontuur. Het ontdekken van deze nieuwe omgeving met de mensen die er wonen. Mensen die ik niet ken. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. Ze kennen verdriet en geluk. Ze hebben vast ook zorgen en liefdespijn. Ze leven hun dromen. Op hun eigen manier. Prachtig. Even mag ik in hun wereld zijn…

Ik voel me een rijk mens. Reizen geeft inzichten. Ik leerde dat mijn waarden en normen niet universeel gelden. Aan de andere kant van de wereld heeft men andere waarden en normen. Heb ik gelijk? Nee. Hebben zij gelijk? Nee. Heb ik ongelijk? Nee. Hebben zij ongelijk? Nee. Er bestaat dus niet zoiets als ‘de waarheid’. We hebben allemaal gelijk (of ongelijk).

 

Tot slot: In de coachingsessies schenken we aandacht aan jouw waarneming van de wereld om je heen. Want al op jonge leeftijd krijg je normen en waarden, overtuigingen, ervaringen mee die van invloed zijn op je emoties en gevoelens die je dagelijks ervaart. Wat je mee hebt gekregen en hebt ontwikkeld in de loop der jaren maakt je tot wie je bent vandaag de dag. Het is heel goed mogelijk dat je automatisch reageert op basis van oude gevoelens en emoties. Dit gaat vaak vanuit het onderbewustzijn en door de jarenlange ‘programmering’ die eraan vooraf gaat. Dit kan leiden tot ‘problemen’ of dat je het gevoel ervaart niet gelukkig te zijn. Je emoties en gevoelens bepalen hoe jij je voelt en hoe jij het leven ervaart. Het is mooi om te bepalen of de emoties en gevoelens die je ervaart je (nog) wel dienen, zodat je kunt bepalen wat de moeite waard is om los te laten. Daarbij neem je zelf de regie in handen en de verantwoordelijkheid over jouw leven.

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *