BLOG: Familiegeheimen


Zouden mijn voorouders wel eens aan mij gedacht hebben? Gefantaseerd over hun afstammelingen? Gek idee toch dat er over honderden jaren wellicht nazaten van je leven. Denk je daar wel eens aan? Ik wel. Overigens ben ik eigenlijk ook heel nieuwsgierig naar mijn betovergrootouders en hun ouders. Ik heb trouwens mijn overgrootouders nog wel gekend. Mijn beide overgrootoma’s, van moeder’s kant, leefden nog toen ik klein was. Aan een oma heb ik bijna geen herinneringen meer maar aan de moeder van mijn oma zeker wel. Pas op haar begrafenis hoorde ik over haar leven en toen realiseerde ik me pas dat ik haar als persoon eigenlijk helemaal niet zo goed kende. Betekent het dan ook eigenlijk dat je je ouders en je grootouders kent en de generaties eerder al niet meer? Drie generaties en houdt dan zo’n ‘verbinding’ al snel op?

Vorige week ging ik met mijn broer het internet op. We gingen op zoek naar mijn familienaam van mijn biologische vader. Samen hadden we ook de stamboom van de familie Krikke al eens onderzocht en daaruit bleek dat mijn moeder en vader Krikke uiteindelijk familie zijn. Ik hoopte wederom op verrassende ontdekkingen!

Het is een leuk werkje en bijzonder was dat we een heel eind kwamen. Als je de geboortedatum hebt van iemand, dan kun je veel te weten komen over die persoon. Geen verrassingen helaas, maar het was heel leuk om te doen en te lezen wie mijn voorouders waren. Binnenkort nog maar eens de ‘oma-lijn’ in.

Heb je ook al gelezen dat je je DNA kunt laten onderzoeken? Je kunt dan ontdekken welke nationaliteiten in je DNA voorkomen. Op het internet circuleert een filmpje waarbij mensen denken dat ze bijv. volledig Engels zijn en niets met bijv. Duitsland hebben en dan blijkt uit hun DNA dat ze juist heel veel Duits bloed hebben. De reacties zijn heel bijzonder en het raakt mensen dit te weten. Welke landen zouden er in mijn bloed zitten? Ik voel me een wereldburger maar de familie aan mijn vader’s kant leek erg honkvast. Ik ben ontzettend nieuwsgierig welke nationaliteiten er in mijn bloed zitten.

Om meer over mezelf te weten te komen, nam ik jaren terug deel aan familieopstellingen. De theorie laat ons weten dat een opstelling een hele mooie en bijzondere methode is, die zicht- en voelbaar maakt wat er in jouw systeem speelt. Verborgen dynamieken worden helder. Een opstelling geeft je nieuwe inzichten over jezelf, je plek en de onderlinge verhoudingen binnen je familiesysteem, waardoor het niet meer verborgen is. Door het zichtbaar te maken is ook een oplossing mogelijk. Het is niet altijd een kant-en-klare oplossing, maar het begin van een oplossing die zich in de tijd erna kan gaan ontvouwen. Mijn eerste opstelling deed ik via het Bert Hellinger instituut. Twee dagen met 20 mensen bijna 20 opstellingen, waaronder mijn eigen. Een prachtige ervaring. Tijdens mijn training ‘Persoonlijke Ontwikkeling NLP+’ deden we regelmatig een opstelling en mijn trainer Gerrit de Haan nodigde mij een keer uit om deel te nemen aan een opstellingendag, met ook paarden. Paarden reageren puur, zuiver, geduldig, liefdevol en zonder oordeel. Een paard kan jou als geen ander ‘vertellen’ hoe de vork in de steel zit. Een fascinerende dag was het!

Naast het opstellen van je familie-, gezin- of organisatiesysteem, kun je ook een opstelling doen met ‘woorden’. Anneke Akkerman werkt met o.a. opstellingen “Van het Verlangen”. Mensen staan in de opstelling representant voor een woord of zin. Een andere insteek maar met hetzelfde resultaat. Op haar pagina staat “diegene die opstelt, ontmoet zichzelf’. Bij Anneke deed ik regelmatig mee met deze opstellingen en daaruit blijkt alweer dat opstellingen als een complex spiegelresonantie-proces kan worden beschouwd. Representant voor een ander zijn, vertelt je vaak ook iets over je eigen proces. Lemster Annamaria Kuipers geeft gelijk een healing in de opstelling, ook heel prachtig om te ervaren.

Hoe ik het zelf allemaal heb ervaren? Het is zo’n prachtig iets. Voor mij is het duidelijk dat we allen EEN zijn. De universele energie zit in ons allemaal en kunnen we allemaal ervaren. Ik vind het altijd weer bijzonder dat ik representant mag zijn voor iemands familielid. Ik voel dan echt die energie, zelfs als deze persoon niet meer leeft…Ik heb me onlangs wel de vraag gesteld wat in je familiesysteem ‘zit’ of wat uit ‘vorige levens’ meegenomen kan worden. Ook maar eens opstellen.

Na een opstelling voel ik me vaak overweldigd over wat er is gebeurd en de inzichten die het me geeft. Ik koesterde dit mooie ‘kado’ en hou het een tijd voor mezelf.

 

Wil je meer informatie over opstellingen, stuur me even een berichtje en dan mail ik je de informatie.

foto’s privé-bezit: hieronder:de vier geslachten: baby Erica, moeder, oma en overgrootmoeder

foto uitgelicht: baby Erica met ouders van mijn opa van moeder’s kant

IMG_0579

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *