Afrika ‘loopt leeg’, ligt oplossing in Europa of in hun eigen land?


Vanmorgen begon de dag met een app-berichtje van Ismaila uit Gambia. Hij klonk emotioneel! Hij schreef: “Erica!! Have you seen the news about Lampedusa!! 8000 migrants entered Lampedusa (Italie, red) in a period of 48 hrs!”

Nu heb ik gisteren het woord Lampedusa voorbij zien komen en ik moest eigenlijk denken aan een liedje met die titel, maar goed, na googelen op youtube verscheen een filmpje van de BBC over die 7000 migranten die dagelijks binnenkomen op dat Italiaanse eiland. Beelden waarbij jonge jongens in een lange rij zitten te wachten, nadat ze 7 dagen op een bootje de Middellandse Zee overstaken. Een enorm gevaarlijke tocht, vertelt Ismaila.

Ismaila schrijft verder dat steeds meer jonge Gambianen het land gaan verlaten. Meer dan ooit tevoren. Jonge jongens van 16 jaar en ouder. “ik weet niet wat ik moet zeggen…ben er stil van,” schrijft de jonge tuinder. “In de stad waarin ik woon, is een straat waar geen jongelui meer wonen, gewoonweg omdat ze allemaal zijn vertrokken, naar Europa. Dit moet stoppen, zegt hij, anders loopt mijn land leeg…”

Ismaila is een project gestart in het dorp waar zijn familie woont. Een project om jongeren een toekomst te bieden. Het dorp is op het platteland waar de akkers van zijn bedrijf zijn. Hij wil van zijn boerderij een leerbedrijf maken voor de jonge Gambianen. Een leerbedrijf maar ook een voorbeeld voor de regio om te laten zien dat het kweken van eigen voedsel mogelijk is. Het meeste voedsel wordt nu geïmporteerd. Zelfs de eieren komen uit Nederland! Omdat ze dan goedkoper zijn dan de eieren van hun eigen kippen. Als dat zo is, dan gaat er natuurlijk iets goed fout! Ismaila legt me uit dat de mannen die nu een eigen bedrijf hebben, ook in het land blijven. De jongeren die werkloos zijn, vertrekken.

Over dit project en de uitdagingen waar het land voor staat, heb ik onlangs een interview met Ismaila opgenomen. Via deze link kun je dit hier terugkijken.

De stroom van buitenlandse jongeren neemt dus toe. Volgens Ismaila is dit hun probleem en niet de onze. Ik deel deze mening niet. Ons migratiebeleid rammelt. Natuurlijk willen we vluchtelingen opvangen als dat nodig is, maar dit gaat niet meer over een oorlogssituatie. Zelfs de BBC sprak in dat filmpje over dat het een opgezet plan lijkt en dat het goed georganiseerd is.

Stel dat dit zo is, laten we dan deze optie eens onder de loep nemen. Waarom zouden al deze mensen hier komen? Mensen die beide kanten van het nieuws volgen, komen met de internetpagina Tristate City. Een website van de overheid waarin wordt gesteld dat Nederland, Belgie en Luxemburg een megagrote stad wordt van zo’n 45 miljoen mensen. Op een kaartje op deze website staan eigenlijk ook geen wegen maar spoorlijnen. Dat is opvallend. Zou de Lelylijn ook onderdeel uitmaken van dit plan? Dan snap ik wel dat er al gesproken wordt over een aquaduct op de A7 bij Joure-Scharsterbrug. En de plannen van een megagroot ziekenhuis in Joure. Allemaal langs de Lelylijn. Dit is zeker nog eens het uitzoeken waard!

Terug naar Afrika, naar Gambia. Wat is dan de oplossing? We kunnen wel roepen dat we geen AZC’s willen, maar als je ergens tegen bent, waar ben je dan voor? Gewoon maar geld geven is niet de oplossing. Dat vinden de Gambianen zelf ook. Natuurlijk is er zeker geld nodig, maar meer is het nog nodig om de mensen daar te empoweren. Hoe? Ismaila heeft volop ideeën en ziet goed voor zich wat hij nodig heeft om zijn bedrijf winstgevend te maken. “Ik heb een trekker nodig, Erica”. Met een trekker kan Ismaila in het regenseizoen sneller zijn land bewerken. Met een handploeg of een ezel of paard, duurt dat te lang. Een trekker kunnen ze ook delen met andere boeren. Zo kan iedereen de trekker huren om zijn land te bewerken. Nu is voor mij de uitdaging om uit te zoeken of het goedkoper is om een trekker daar te kopen of in Nederland en dan te verschepen. Op de vraag of ze zelf ook dan ook een bijdrage kunnen leveren (dus empoweren en niet alles voorkauwen) zegt Ismaila dat de boeren zelf kunnen meebetalen aan de verzending van de trekker van Nederland naar Gambia. Ik ben voor de trekker een inzamelingsactie begonnen. Gewoon omdat ik vind dat we de oplossingen in hun land moeten zoeken en niet in Europa. Daarom steun ik zijn project om jongeren daar een toekomst te bieden. Jij ook?

Mocht je iets willen doneren, dan is dit de link naar de donatiepagina. 

 

Over Ismaila Camara

Ismaila woont in Gambia. We hebben regelmatig contact want Ismaila is een biologische tuinder en hij stuurt mij regelmatig foto’s van zijn gekweekte plantjes en groeiende groentes en fruit op zijn land in dat tropische verre land in Afrika. Hij was hier in de zomer op uitnodiging van twee Nederlanders die hem al jaren ondersteunen. Natuurlijk liet ik hem Friesland zien en ik bracht hem in contact met Jolanda Nooijen en andere boeren/tuinders. 

Voor zijn bezoek naar Nederland nam Ismaila contact met mij op. Hij vertelde dat hij graag in contact kwam met Nederlanders omdat hij ons land kwam bezoeken om kennis op te doen in de agrarische sector. Hij was twee weken in Nederland en twee weken in Duitsland om te leren over composteren en andere zaken. Ik heb hem geld gegeven om hier zaden te kopen om daar op te kweken. Ismaila is een biologische boer en gebruikt geen gewasbeschermers of chemicaliën om zijn groentes en fruit te laten groeien. Hij verkoopt zijn opbrengst op de lokale markten. Zijn missie is om jongeren te enthousiasmeren om ook tuinder, boer of ondernemer te worden zodat ze in hun land blijven en daar een toekomst op kunnen bouwen voor hunzelf en hun kinderen. 

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *