Ach het zijn maar woorden….


Scheldwoorden, meningen, felle uithalen…het zijn inderdaad woorden…Hoe zwaar til jij er aan wat iemand tegen je zegt? Hou je van mooie woorden, lieve woorden of raken lelijke, harde, gemene woorden jou? Doet het pijn als iemand gemene woorden zegt of  denk je dan: ‘ach het zijn maar woorden’…

Als je met iemand ‘communiceert’, dan wil je graag helder overbrengen wat er in jou leeft, op een manier die zowel jezelf als de ander geen geweld aandoet. Echter in de realiteit doe je dit toch met je woorden en je bent je er waarschijnlijk niet eens bewust van! Een vriendin vertelde me onlangs dat ze op stap zou gaan met een aantal vriendinnen. Twee van die vriendinnen hadden, zonder met haar te overleggen, een andere vriendin gevraagd om ook mee te gaan. Ze werd daar heel boos om, vertelde ze mij want ze hadden niet met haar overlegd en zij wilde niet dat deze vrouw mee zou gaan. Ze had deze vrouw verteld dat ze niet wilde dat ze mee zou gaan omdat ze haar niet mocht. De vrouw had zich erg gekwetst gevoeld en vertelde mijn vriendin dat zij haar had gekwetst om dit tegen haar te zeggen. “Ach, zei mijn vriendin, het waren gewoon maar woorden…”

Wist je trouwens dat communicatie slechts voor 7% uit woorden bestaat? Dat de overige communicatie lichaamstaal en intonatie is? Loesje heeft er een grappige poster van gemaakt: “Lichaamstaal: de woorden zijn niet zo moeilijk, maar die verrekte grammatica”. Communicatie is dus meer dan woorden maar laten we toch eens het fenomeen ‘woorden’ onder de loep nemen. We gebruiken woorden in een taal, onze Nederlandse taal of hier in de regio in de Friese taal. Daar groei je mee op. En je hebt vast geleerd dat als je iets zegt of uitlegt tegen iemand, je ervan vanuit gaat dat diegene je dan snapt wat je bedoelt. En als dat niet zo is, dan is diegene dom. Tja, dan ben je al snel ‘uitgepraat’.

Wat we helaas niet leren, is het effect van woorden en de kracht van woorden. Je kunt communicatie namelijk nog meer op een verbindende en effectieve manier inzetten. Als je weet hoe je brein werkt, dan heb je daar in je communicatie heel veel voordeel mee. Bijvoorbeeld als je zegt: “achter het huis staat geen boom…dan gaat je brein eerst een voorstelling in je hoofd maken van een huis met een boom erbij, terwijl je dat juist wilde weglaten! Of de meer bekende zin: Denk niet aan een roze olifant. Ook hier zie je gelijk dit beeld voor je, terwijl je dit eigenlijk niet wilde. Interessant toch? Stel dat je dit zou toepassen in je werk of in je relatie met anderen?

Wat we ook niet leren, is dat alles wat we vinden perceptie is van onze werkelijkheid.  We zijn heel goed in het geven van een mening over allerlei zaken, ook online. Voorbeeld: in joure is net bekend gemaakt dat er een kunstenares een kunstwerk heeft gemaakt om Joure te verfraaien. Een foto van het kunstwerk verschijnt online. De ene vindt het mooi, de ander vindt het lelijk…Wie heeft er nu gelijk?  Is het kunstwerk nu lelijk of mooi? Precies, het kunstwerk is wat het is. De mening van de persoon zegt iets over de persoon. Ben je je hier bewust van? Dat dus alles wat je zegt, iets zegt over jou…Laat het nog maar even goed op je inwerken. Woorden die uit jouw mond komen, zeggen iets over jou.

We leren dat we overal wat van mogen vinden, onze mening mogen zeggen. En dat mag ook. Er komt echter iets bij: onthoud dat het JOUW MENING is, jouw PERCEPTIE.  “Is dat niet goed dan?”, zul je je misschien afvragen. Het gaat niet om goed of fout, het zou fijn zijn dat je bewust bent dat jouw mening jouw beeld is van jouw werkelijkheid. En dat een ander persoon wellicht een ander beeld heeft omdat deze persoon andere normen en waarden bijvoorbeeld heeft, een andere opleiding heeft gedaan, andere ouders, een ander leven leeft.

Ik begon dus met het verhaal van een vriendin die te horen kreeg dat haar woorden kwetsend waren.  “Jij  kwetst mij met je woorden”, zei een vrouw tegen haar. Kan dat eigenlijk wel, dat je iemand kunt kwetsen of kan iemand jou kwetsen? Ik geloof van niet en ik leg het graag uit wat ik bedoel. Als iemand iets tegen je zegt, dan is dat zijn of haar mening. En zegt dit iets over diegene. Dit geldt voor als diegene iets liefs zegt maar ook als diegene iets onaardigs zegt. Als het jou raakt, wordt je getriggerd en zegt het dus wel iets over jou en leer je weer iets over jezelf…een soort van kadootje dus eigenlijk!

Ok, ik kan me voorstellen dat dit iets te snel ging. Opnieuw. Als iemand tegen mij zegt: Ik vind je stom, dan denk ik, ok dat is jouw mening en op basis van jouw ervaringen met mij en anderen, trek jij deze conclusie. Of het dan waar is dat ik stom ben, hangt van mijzelf af. Welke kwalificatie geef ik mezelf?: nou ik vind mezelf echt superleuk dus diegene heeft ongelijk en vertelt mij zijn mening. Daar hoef ik dus ook niks mee. Zegt diegene: ik vind jou stom en je kwetst mij, dan zou het zo kunnen zijn dat diegene eigenlijk zegt: het raakt mij en als jij stopt om dit tegen mij te zeggen, dan voel ik me beter.  Eigenlijk geeft diegene daarmee de regie over zijn eigen gevoel uit handen. Hoe? Door zijn gevoel afhankelijk te maken van mijn acties, dus hoe ik doe. Want ik heb dan regie over zijn of haar gevoel. En het lijkt me voor beide partijen fijner dat ze zelf regie over hun gevoel in handen hebben…wat denk jij? Overigens leer je dit ook niet op school….we leren dat we een ander kunnen kwetsen met onze woorden. Eigenlijk ‘laat’ de ander zich kwetsen. Natuurlijk is het belangrijk om je woorden bewust te kiezen. Die keuze kun je bewust maken.

In het voorjaar ga ik een training Communicatie geven. Een aantal inspiratiesessies om je te verdiepen in de communicatie met jezelf. Naast communicatietheorieën, zoals o.a.. Geweldloze Communicatie en NLP, gaan we ook genieten van de wijsheden van inspiratoren op het gebied van Communicatie. Ik kan je alvast laten weten dat deze training jou een gevoel van persoonlijk leiderschap en innerlijke kracht op gaat leveren. Je leert nog meer over jezelf en je neemt zelf verantwoordelijkheid en regie voor wat je zegt en voelt. En dat geeft zo’n vrij gevoel!! Heb je belangstelling om ook mee te doen, vraag gerust om de info.

Lieve groeten Erica

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *